Conștientizarea nr. 12 – 12 noiembrie 2020


 

Mâine, 13 noiembrie, se împlinesc 3 ani de la lansarea proiectului „Dăruiește pentru Educație!”, un proiect prin care încurajăm liceenii să-și descopere pasiunile și să le pună în practică. Prilej cu care mi-au venit 13 conștientizări în minte, 13 înțelegeri pe care le iau cu mine din acest proiect și le folosesc mai departe.

 

Iată a douăsprezecea conștientizare:

 

Fiecare an are 12 luni și fiecare lună este potrivită pentru a face ceva pentru proiectele tale.

 

Bine, măi, Romeo, ai conștientizat și tu că anul are 12 luni! Felicitări! Mare scofală! 😊

 

Așa e, nu e mare scofală, și totuși e. Pentru că uneori avem tentația să ne concentrăm doar pe lunile „productive” din proiect, lunile în care „facem ceva”, și uităm de lunile în care se întâmplă altceva care ajută celelalte luni să fie productive.

 

Te-am zăpăcit de cap? Hai să lămurim lucrurile!

 

Octombrie, noiembrie, decembrie, februarie, martie, aprilie și mai sunt luni în care mergem în licee și ne întâlnim cu liceenii – față în față sau online – și îi încurajăm pe liceeni să-și descopere pasiunile și să le pună în practică. Acestea sunt lunile „productive”, luni în care rezultatele sunt evidente în termeni de număr de liceeni implicați în proiect, număr de clase, număr de licee și număr de localități. Și alte rezultate pe care le mai obținem.

 

Dar ceea ce facem în celelalte 5 luni ale anului – iunie, iulie, august, septembrie și ianuarie – este esențial pentru a putea să ne întâlnim cu liceenii în celelalte 7 luni ale anului. Iată ce facem în cele 5 luni „neproductive”:

 

Căutăm Dăruitori, Sponsori sau Parteneri care să ne ajute în proiect;
Pregătim Mentori cu care creăm rețeaua de Mentori la nivel național;
Căutăm diriginți dedicați, care vor să facă ceva frumos și relevant pentru liceenii de care au grijă;
Șlefuim prezentările pentru cele 3 întâlniri cu liceenii;
Dezbatem noi idei de dezvoltare a proiectului;
Tipărim cărțile „Obiective și Obiceiuri”, varianta de liceu;
Pregătim toate materialele necesare pentru proiect;
Ne odihnim ca să putem face față fluxului de lucru din cele 7 luni.

 

Apropo, cartea „Obiective și Obiceiuri” s-a tipărit din 2017 până în prezent în 10.000 de exemplare. Încă un motiv de a sărbători 3 ani de proiect „Dăruiește pentru Educație!”.

 

Nu e de ici, de colea, ceea ce facem în cele 7 luni și nu e de nici, de colea, nici ceea ce facem în cele 5 luni. Fiecare lună din an este importantă pentru că ne duce mai aproape de ceea ce am spus că facem.
Iar comunitatea „Dăruiește pentru Educație!” ne va ajuta în toate cele 12 luni ale anului să atingem împreună scopul proiectului: „Încurajăm liceenii să-și descopere pasiunile și să le pună în practică”. Cu alte cuvinte: „Pasiune.Acțiune.Rezultate.”. Pentru că e important.

 

De aceea am creat grupul de Facebook „Dăruiește pentru Educație!”. Îl poți găsi aici: https://www.facebook.com/groups/2677303712537806

 

Aici este comunitatea celor care îi încurajează pe liceeni să-și descopere pasiunile și să le pună în practică. Pentru că o Viață trăită cu pasiune este mai frumoasă decât o viață trăită fără pasiune.

 

Te invit în această comunitate să vii cu idei despre ce putem face acolo unde suntem pentru a contribui cu toții la educația din România. Vom dezbate împreună aceste idei și vom alege tot împreună căi creative de acțiune pentru a genera rezultate frumoase.

 

Iar dacă vrei să fii Dăruitor în proiectul „Dăruiește pentru Educație!”, acum poți dona foarte ușor aici. Alege suma potrivită pentru tine și noi îți trimitem Certificatul de Dăruitor. Fiecare donație primită din partea Dăruitorilor ne ajută să ajungem la și mai mulți liceeni pe care îi putem încuraja să-și descopere pasiunile și să le pună în practică. Mulțumim!

 

DĂRUIEȘTE!

 

Și dacă dorești să fii informat despre acțiunile din proiect, abonează-te la newsletter-ul „Dăruiește pentru Educație!”. Voi trimite săptămânal un mesaj pentru a păstra o bună comunicare cu tine.

 

Abonează-te la newsletter

 

Mulțumesc!

 

P.S. Fotografia este din sezonul 2 al proiectului, de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești. Mulțumesc, doamna dirigintă Monica Marin, pentru că am avut ocazia să lucrăm cu liceenii din clasa dumneavoastră! Apreciem!