Comunicat de presă: Lansare proiect „Povești din București”


600 de liceeni din Sectorul 5 al Municipiului București vor beneficia de un training vocațional, iar 30 dintre aceștia, cei mai talentați, vor fi autorii unui produs cultural inedit – o carte de proză scurtă, în cadrul proiectului Povești din București, lansat de Asociația Dăruiește Pentru Educație, proiect care se derulează în perioada 06 octombrie – 10 decembrie 2023.

 

Povești din București este un proiect finanțat din fonduri nerambursabile acordate de Consiliul Local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache, în cadrul programului de finanțare nerambursabilă 2023, în baza Ordonanței 51/1998. (www.cultural5.ro, www.sector5.ro)

 

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Sectorului 5 al Municipiului București sau a Centrului Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

 

Scopul proiectului este realizarea unui produs cultural – publicarea unei cărți de proză scurtă, scrisă și ilustrată în urma descoperirii și implicării tinerilor talentați din Sectorul 5. Cartea cu titlul Povești din București va fi publicată în ediție bilingvă și va pune în valoare obiective cultural-istorice din Sectorul 5, fiind o cerință obligatorie pentru manuscrisele participante ca locul desfășurării acțiunii să fie, măcar parțial, un obiectiv cultural-istoric dintr-o listă dată.

 

În acest sens, peste 20 de clase de liceu (600 de liceeni) din Sectorul 5 vor beneficia de un training special, interactiv, creat și dezvoltat de Romeo Crețu (trainer, coach și autor) prin care liceenii vor fi încurajați și sprijiniți să-și identifice înclinațiile și să urmeze o carieră vocațională. Experiența trainerului va fi un factor extrem de important, deoarece, în ultimii 6 ani, acesta s-a întâlnit și a lucrat cu peste 10.000 de liceeni care studiază în 136 de licee din toată țara.

 

În cadrul acestor întâlniri, liceenii pasionați de scris, de fotografie și de desen/pictură vor fi încurajați să participe la o selecție de lucrări în vederea publicării unei cărți scrise și ilustrate exclusiv de aceștia. Cartea va fi realizată în urma unei selecții a manuscriselor și a ilustrațiilor, în baza regulamentului de mai jos.

 

Manuscrisele câștigătoare vor fi traduse, editate și publicate sub titlul Povești din București, ediție bilingvă, care va conține textele a 15 tineri autori și ilustrații semnate de 15 tineri fotografi/pictori. Cartea va fi publicată într-un tiraj de 1.000 de exemplare.

 

Proiectul se va încheia în data de 10 decembrie, cu evenimentul de lansare a cărții.

 

Romeo Crețu, președinte al Asociației Dăruiește Pentru Educație: În ultimii ani, m-am întâlnit cu peste 10.000 de liceeni. Majoritatea cred că e puțin probabil să poți avea succes decât în anumite domenii și foarte puțini dintre aceștia pun preț pe abilitățile lor unice și pe posibilitatea de a le monetiza. Acest proiect în sine este o dovadă că se poate.

 

Pentru detalii referitoare la condițiile de participare în proiect, poate fi accesat site-ul asociației: www.daruiestepentrueducatie.ro

 

Obiectivul general al proiectului este publicarea unei cărți de proză scurtă, scrisă și ilustrată în urma descoperirii și implicării tinerilor talentați din Sectorul 5 al Municipiului București.

 

Obiective specifice:

  1. Încurajarea a 600 de liceeni să-și descopere vocația, cu accent pe descoperirea tinerilor autori și ilustratori (fotografi/graficieni/pictori)
  2. Publicarea unei cărți de proză scurtă, în ediție bilingvă, prin implicarea editorială a liceenilor.
  3. Promovarea a 15 autori și 15 ilustratori talentați din rândul liceenilor din Sectorul 5.
  4. Promovarea imaginii Sectorului 5 prin publicarea și distribuirea a 700 de exemplare din cartea de proză scurtă care va face referire la obiective cultural istorice locale.

 

Calendarul activităților principale:

  1. Organizarea și susținerea prezentărilor la clase: termen limită – 20 octombrie 2023
  2. Editarea și tipărirea cărții: 23 octombrie – 9 decembrie 2023
  3. Lansarea cărții Povești din București: 10 decembrie 2023

 

REGULAMENT
Cerințe și criterii de selecție ale celor 15 texte literare și
ale celor 15 fotografii/lucrări grafice)

  1. Lucrarea să nu fi fost propusă altei edituri sau publicată anterior (nici măcar în format electronic).
    .
  2. Lungime lucrări proză scurtă: 1.300 – 1.500 cuvinte (5 pagini A4)
    .
  3. Tematica: proză scurtă care are legătură cu titlul proiectului – Povești din București. Este obligatoriu ca acțiunea să se desfășoare, măcar parțial, într-unul dintre următoarele obiective culturale, istorice și turistice din Sectorul 5 al Capitalei: Autogara Filaret, Podul de nuc din Parcul Cișmigiu, Palatul Parlamentului, Opera Națională București, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Monumentul Domniței Bălașa, Facultatea de Drept, Palatul Facultății de Medicină Generală, cheiul Dâmboviței, Teatrul Elisabeta.
    .
  4. Fotografiile/lucrările grafice vor surprinde unul dintre obiectivele culturale, istorice și turistice din Sectorul 5 al Capitalei anunțate de organizatori în urma selecției manuscriselor (în funcție de obiectivele cultural-istorice alese de autorii desemnați câștigători).
    .
  5. Textele vor fi trimise fără imagini, în format word, cu diacritice, Times New Roman, la un rând, corp literă 12, la adresa de e-mail: PovestiDinBucuresti@DaruiestePentruEducatie.ro
    .
  6. Fotografiile și lucrările grafice vor fi trimise în format jpg./png. la adresa de e-mail: PovestiDinBucuresti@DaruiestePentruEducatie.ro
    .
  7. Data limită de trimitere a lucrărilor literare (proza scurtă): 22 octombrie 2023.
    .
  8. Perioada de trimitere a propunerilor pentru ilustrații: 25 octombrie – 1 noiembrie 2023.
    .
  9. Selecția va fi făcută de echipa de specialitate din proiect, care va ține cont, în afară de cerințele obligatorii, de originalitatea și calitatea lucrărilor, de emoția și impactul mesajelor transmise, precum și de modul în care obiectivele turistice sunt puse în valoare sau capătă semnificații noi în aceste lucrări.
    .
  10. Lucrările neselectate vor fi șterse din baza de date a Asociației. Lucrările selectate vor fi publicate doar în urma semnării unui contract de către autor și un părinte sau tutore al acestuia.

 

Data anunțării rezultatelor etapei de selecție a manuscriselor: maxim 25 octombrie 2023

Data anunțării rezultatelor etapei de selecție a ilustrațiilor: 3 noiembrie 2023

Important! Câștigătorii vor fi remunerați în baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor.

 

Contact: Asociația Dăruiește Pentru Educație

Strada Istriei nr. 32, bl. 10B, sc. 1, ap. 33, sector 3, București

Telefon: 0723 247 091

www.daruiestepentrueducatie.ro