5 metode de identificare a pasiunilor*


 

În proiectul „Dăruiește pentru Educație!” încurajăm liceenii să-și descopere pasiunile și să le pună în practică.

 

De ce?

 

  • Pentru că o Viață trăită cu pasiune este mult mai faină decât o Viață trăită fără pasiune.
  • Și pentru că a împlini una sau mai multe pasiuni în această Viață și a te bucura de acest lucru este, din perspectiva mea, o adevărată binecuvântare.
  • Și, bineînțeles, pentru că merită să ne facem viețile cât mai frumoase și mai împlinite cu putință.

 

Cum îi încurajăm pe liceeni să-și descopere pasiunile și să le pună în practică?

 

  • În primul rând, le oferim multe „De ce?”-uri pentru a conștientiza că merită să facă acest lucru.
  • În al doilea rând, le oferim 5 metode prin care își pot descoperi pasiunile. Din 5 metode este imposibil să nu se potrivească niciuna vreunui licean.
  • Și în al treilea rând, noi, cei care venim în fața lor, Mentorii din acest proiect, suntem dovezi vii 😊 că avem pasiuni și le urmăm. Altfel nu ne-am putea duce să povestim despre pasiuni în fața liceenilor.

 

Pentru că Sezonul 4 al proiectului – octombrie 2020 – iunie 2021 – se va desfășura în cea mai mare parte online, prezint mai jos pentru liceeni și nu numai, cele 5 metode de identificare a pasiunilor pe care le discutăm cu liceenii implicați în proiect. Cu siguranță sunt mai mult de 5. Le-am ales pe acestea pentru că sunt ușor de folosit și pot fi complementare în sensul că poți să folosești o metodă și să verifici rezultatul cu o altă metodă. Ca la matematică. 😊

 

Dacă nu ești licean și ai curiozitatea să folosești una sau mai multe metode din cele 5, dă-mi, te rog, de știre la romeo@romeocretu.ro și spune-mi cum a fost pentru tine. Mă ajută în ceea ce fac!

 

Mulțumesc!

 

 

Metoda 1 – Teste vocaționale sau de orientare în carieră

 

Pot fi completate:

 

  • Online – se găsesc pe internet, în mod gratuit sau contra cost. Nu sunt foarte sigur de unele teste gratuite că oferă informație de calitate.
  • La școală – în unele școli, copiii de clasa a-VIII-a completează astfel de teste. În general, din câte știu, uneori copiii beneficiază și de interpretarea testului din partea consilierului școlar sau din partea dirigintelui, alteori nu.
  • La un psiholog – există psihologi care au teste vocaționale ce se pot completa contra cost. Avantajul acestei metode este că poate fi avută o discuție cu psihologul respectiv, mai ales în situația în care testul scoate în evidență mai multe tendințe vocaționale care se regăsesc la aproximativ același nivel.

 

 

Metoda 2 – Identifică oameni pasionați de ceea ce fac și discută cu ei

 

Dacă ai mai multe pasiuni care te atrag și nu știi pe care să le pui în practică – putem avea mai multe pasiuni în același timp -, identifică oameni care au pasiunile respective, care le trăiesc cu adevărat și câștigă bani din aceste pasiuni. Și invită-i la un ceai sau o cafea și stai de vorbă cu ei. Le poți spune că nu îți e clar ce să alegi, dar ai sentimentul că ei te pot ajuta. Îi poți întreba:

 

Cum și-au descoperit pasiunile?

Cum au ajuns să pună pasiunile în practică?

Ce a fost necesar să facă și să învețe pentru a-și pune pasiunile în practică?

Ce a fost ușor și ce a fost provocator?

Ce este în continuare ușor și ce este în continuare provocator?

Câți bani câștigă din pasiunile lor?

Cât timp a durat până au ajuns să câștige banii respectivi?

Ce anume îi motivează în continuare să continue cu pasiunile respective?

 

Și le poți adresa și alte întrebări bune care îți vin în minte. Important este ca discuția să nu sune a interogatoriu, ci să fie o discuție deschisă, sinceră.

 

Și, bineînțeles, la final le mulțumești pentru timpul acordat și pentru disponibilitate.

 

 

Metoda 3 – Observă, analizează și experimentează ce te atrage, preferințele pe care le ai, ce anume îți stârnește interesul

 

Este poate cea mai simplă metodă, dar în același timp și cea mai provocatoare uneori, pentru că implică multă atenție din partea ta la adresa ta.

 

Personal cred că orice om care e suficient de atent la el însuși se poate cunoaște pe sine și, implicit, își poate cunoaște preferințele.

 

Dacă ai dubii în ce privește anumite aspecte observate, le poți cere celor care te cunosc bine și foarte bine să îți spună cum se vede de la ei. Cu alte cuvinte, ce văd ei la tine în termeni de pasiuni, preferințe, tendințe vocaționale sau abilități. Astfel, poți să faci și comparații între perspectiva ta și perspectiva lor. Important este ca acele persoane să te cunoască bine și foarte bine, să fie sincere cu tine și să îți dorească binele. 😊

 

 

Metoda 4 – Foaia sau Pătrățelul

 

Sunt două metode similare, diferă puțin modul de aplicare.

 

FOAIAIa o foaie de hârtie și scrie pe ea, sus, ca un fel de titlu: „Ce mă pasionează cu adevărat?”. Și apoi găsește-ţi un moment bun în care să fii în liniște cu tine și pur și simplu scrie ce îţi vine în minte. Evită să analizezi pentru că în această fază distrugi procesul creativ. Pur și simplu scrie cât mai multe lucruri care îţi vin în minte. Acele lucruri care te fac să tresari sau te fac să simţi în interior „Asta e!” sau te fac să plângi, e foarte posibil să fie pasiunile tale.

 

Este posibil să fie 2 – 3 idei care te înflăcărează și pe care vei dori să le experimentezi în perioada următoare.

 

PĂTRĂȚELUL Ia-ţi timp în care să fii în liniște cu tine și ia-ţi și câteva pătrăţele de hârtie colorată. Scrie pe fiecare pătrăţel câte un lucru pe care îţi place să îl faci. Ca și la metoda FOAIA, evită să analizezi. Apoi, când simţi că ai notat toate ideile care ţi-au venit, așază pătrățelele completate în faţa ta, uită-te la ele și vezi care „îţi fac cu ochiul”. Adică observă care dintre ideile de pe pătrăţele te entuziasmează, te fac să simţi în interior „Asta e!”. Poţi, eventual, să le dai la o parte pe cele care, de fapt, nu te încântă atât de mult în comparaţie cu altele, ca să îţi fie mai ușor. Poţi să ai, la final, 2 – 3 idei de pasiuni pe care merită să le experimentezi în perioada următoare.

 

 

Metoda 5 – 7 întrebări de aur

 

Obișnuiesc să spun că aceasta este o metodă pentru cei care caută cu adevărat. Este o metodă care dă rezultate foarte bune pentru că utilizarea sistematică a celor 7 întrebări de aur deblochează mintea și o canalizează în direcția potrivită.

 

Cele 7 întrebări merită să ți le adresezi în fiecare zi, o anumită perioadă de timp (1 – 3 săptămâni), pentru a obține răspunsurile potrivite pentru tine. Poți nota pe o foaie de hârtie răspunsurile care îți vin în fiecare zi în minte și te poți opri atunci când simți că ceea ce ai scris este într-adevăr ce e potrivit pentru tine.

 

Ce îmi plăcea foarte mult să fac atunci când eram mic/ă?

Care sunt cele mai importante 3 lucruri pentru mine în Viață?

Care sunt 3 lucruri pe care observ că le fac cu cea mai mare plăcere?

Care sunt 3 lucruri ce simt că mă împlinesc cu adevărat atunci când le fac?

Cine mi-ar plăcea să fiu cu adevărat și de ce? (uită-te la răspunsurile de la întrebările anterioare și observă care este răspunsul la această întrebare)

Care ar fi o posibilă PASIUNE pe care aș putea-o exprima în lume?

Cum aș putea exprima această PASIUNE la cel mai înalt nivel în Viața mea?

 

Dacă în timp ce folosești aceste metode simți nevoia de ajutor sau informații suplimentare, îmi poți scrie la romeo@romeocretu.ro sau pe Instagram. Îți răspund negreșit!

 

Spor la identificarea pasiunilor și și mai mult spor la punerea lor în practică! Ține cont că tot ceea ce faci în această Viață faci în primul rând pentru tine și apoi pentru ceilalți. De aceea o Viață trăită cu pasiune este atât de prețioasă!

 

* „Băiatul” din imagine este Eduard Dăbîcan (Edy cum îi spunem noi). Este unul dintre cei mai faini hairstylist-i din România și conduce școala de formare și calificare în coafură „Eduard Dăbîcan Education Team”. Mai multe detalii afli aici