Despre Scopuri și Obiceiuri care îți colorează Viața


Pentru că Sezonul 2 al proiectului „Dăruiește pentru Educație!” a fost foarte solicitant – trei întâlniri cu 2.500 de liceeni din 87 de clase de liceu din 21 de orașe -, nu am mai avut când să mai scriu pe blog. Toată energia mea s-a concentrat pe ceea ce am spus că fac. Și am făcut.

 

Astăzi însă am avut un pic de timp și m-am gândit să scriu acest articol. Care este despre Cristina Ionela, elevă la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” din București și voluntară la IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

 

Fiind implicată în proiectul „Dăruiește pentru Educație!”, Cristina a scris pentru ea un scurt articol, inspirată din primele două întâlniri din proiect despre pasiune și obiceiuri.

 

Mi-a plăcut articolul! Și mi-a dat nădejde că din miile de liceeni cu care am avut ocazia să mă văd în cele două sezoane ale proiectului, unii sunt deja maturi și știu ce vor să facă cu Viața lor, alții sunt în curs de maturizare și caută să facă ceva anume cu Viața lor.

 

Public aici în premieră, cu acordul Cristinei, gândurile ei despre scopuri și obiceiuri. Nu-i așa că sunt faine?

 

Mulțumesc mult, Cristina, pentru că împărtășești cu noi din gândurile tale! Apreciez!

 

 

„Te-ai gândit vreodată care e sensul Vieții tale? Care sunt așteptările tale cu privire la viață și la viitor?

 

Ei bine, astăzi voi vorbi despre atingerea scopurilor și planificarea acestora.

 

În primul rând, când avem un Scop, avem o direcție. Având o direcție, avem un Sens, iar Sensul acesta ne dă putere.

 

Dar ce ne facem atunci când pierdem acest sens? Ne gândim că nu putem obține „acel ceva”. Dar nu este deloc așa. Trebuie doar să trecem de bariera noastră psihologică (pragul psihologic), iar apoi să o luăm de la capăt iar și iar, până reușim! Parcă ceva din noi nu ne lasă până nu obținem acel ceva și e foarte bine că e așa!

 

Noi oamenii tindem să fim destul de comozi când vine vorba despre atingerea obiectivelor. Dorim să le obținem, dar nu suntem dispuși să investim timp, resurse și energie pentru asta.

 

De aceea te invit să faci un experiment cu o foaie de hârtie și 10 minute la dispoziție!

 

Scrie un obiectiv clar, de exemplu, „să fac sport”, „să intru la facultate”, „să citesc mai mult” sau „să fiu productiv”.

 

Apoi scrie pe foaie aceste trei întrebări: „Cum obțin asta?”, „De ce vreau asta?” și, probabil cea mai importantă întrebare, „Cum se va schimba Viața mea odată ce am obținut asta / Cum mă voi simți știind că am obținut asta?”.

 

Gândește-te destul de bine și reflectează asupra răspunsurilor tale, pentru o aprofundare accentuată asupra omului interior, asupra Scopului tău lăuntric.

 

Odată stabilite și înțelese aceste întrebări, scrie o listă cu obiceiuri care te vor duce la succes, la a îndeplini ce ți-ai propus. Gândește-te din nou la cum te veti simți după, știind că ai făcut asta prin propriile tale puteri. Te asigur că te vei simți mândru/ă, stima de sine va crește considerabil, perspectiva asupra Vieții se va îmbunătăți, apoi te vei antrena pentru mai mult, și mai mult, pentru scopuri mai înalte, creând o viață cu un succes garantat. Pentru că succesul vine din micile obiceiuri favorabile repetate zilnic.

 

Exemplu de obiceiuri favorabile:

 

Cititul zilnic

Exercițiile fizice (menținerea calității vieții) + plus că este dovedit științific: sportul este unul din factorii principali ai eliberării endorfinei în organismul uman, endorfina fiind un compus organic neurotransmițător responsabil cu fericirea/bucuria/starea de bine)

Meditatie zilnică (de exemplu mindfulness)

Exersarea pasiunilor/hobby-urilor în fiecare zi

Și o listă cu 3 lucruri pentru care ești recunoscător (în fiecare zi) 😄.”