Un gând de început de an școlar 2022-2023


Cine vrea să învețe, să se educe, să evolueze și să se dezvolte, îi este de ajuns un singur motiv pentru a face acest lucru.

Cine nu vrea să învețe, să se educe, să evolueze și să se dezvolte, niciun motiv din lume nu-i este de ajuns.*

Din această perspectivă, am două întrebări, după 5 ani de „umblat” prin licee cu proiectul „Dăruiește pentru Educație!”:

Cum putem crea și cum le putem transmite, în contextul în care trăiesc elevii, liceenii și studenții, motive care să le fie de ajuns pentru a învăța, a se educa, a evolua și a se dezvolta? 😊

Și cum putem face acest lucru în condițiile în care majoritatea dintre noi, adulții, nu suntem interesați „pe bune” de învățare, educare, evoluție și dezvoltare? ☹

Nu am, încă, răspunsuri clare la aceste două întrebări. Și mă întreb dacă voi avea vreodată răspunsuri clare la aceste două întrebări și la altele. Mai mult, am observat în ultima vreme că am o „reținere” foarte mare la unele răspunsuri clare la întrebări. Am senzația că aceste „răspunsuri clare” sunt superficiale, incomplete, cu pretenția de adevăruri imuabile, ceea ce le face, din perspectiva mea, neclare.

Așadar, nu am, încă, răspunsuri clare la cele două întrebări de mai sus. Dar mă străduiesc să fac ceea ce mi-a venit să fac acum aproape 5 ani: să-i încurajez pe liceeni să-și descopere pasiunile și să le monetizeze.

De ce?

Pentru că o Viață trăită cu pasiune și cu pasiuni este mult mai frumoasă și mai plină de satisfacții decât o Viață trăită fără pasiune și fără pasiuni.

Și pentru că, din perspectiva mea, cu cât sunt mai mulți elevi, liceeni, studenți și adulți care își descoperă pasiunile și le monetizează, cu atât ne va fi mai bine nouă, tuturor.

De unde știu? Din experiența mea de Viață și din experiența miilor de oameni pe care i-am întâlnit și care trăiesc cu pasiune și cu pasiuni.

Mulțumesc!

*De unde știu? Cunosc foarte bine ambele variante! 😊

DĂRUIEȘTE!